Mii de pelerini s-au rugat la București de Sărbătoarea Sfântului Dimitrie cel Nou

Sfânta Liturghie a fost oficiată la Altarul exterior al Catedralei Patriarhale de Preafericitul Părinte Patriarh Daniel, Arhiepiscopul Gheorghe de Noua Justiniana și al Întregului Cipru, Mitropolitul Naum de Ruse (Bulgaria), Mitropolitul Pantelimon de Veria, Naousa și Kampania (Grecia), Mitropolitul Nectarie de Kition (Cipru) și numeroși alți ierarhi.

La predică, Părintele Patriarh Daniel a explicat Evangheliile citite la Sfânta Liturghie, subliniind dimensiunea vindecătoare a activității Mântuitorului Iisus Hristos.

„Mântuitorul a înviat din morți trei persoane: pe fiul văduvei din Nain, pe fiica lui Iair și pe prietenul său, Lazăr din Betania. Toate aceste persoane erau tineri. Prin aceasta a arătat că tinerii sunt imaginea celor chemați la viață veșnică, la tinerețe veșnică și ei sunt o speranță pentru părinții lor, că vor avea grijă de ei atunci când vor fi în vârstă înaintată”, a evidențiat Preafericitul Părinte Patriarh Daniel.

Patriarhul României a vorbit și despre minunea învierii lui Lazăr, dat fiind faptul că Cinstitul Cap al Sfântului și Dreptului Lazăr a fost adus și așezat spre închinare la București.

„În mod deosebit, învierea Sfântului Lazăr din Betania, pe care o relatează Evanghelia după Ioan, în capitolul 11, este cea mai profundă prezentare a tainei învierii, pentru că ea a avut loc cu puțin timp înainte de pătimirile Mântuitorului în Ierusalim, de moartea și învierea Sa”, a explicat Părintele Patriarh.

Sfântul Macarie Protopsaltul

La finalul Sfintei Liturghii, a avut loc Proclamarea Canonizării Sfântului Macarie Protopsaltul. Tomosul sinodal de canonizare a fost citit de Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul, Episcop vicar patriarhal și Secretarul Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române.

După citirea actului, a fost cântat troparul Sfântului Macarie Protopsaltul și a fost prezentată icoana Sfântului.

Canonizarea a fost decisă de Sinodul Bisericii Ortodoxe Române în 2023Anul comemorativ al imnografilor și cântăreților bisericești (psalți), iar ziua de cinstire a sfântului va fi 31 august.

„De acum înainte și în veci, Sfântul Cuvios Macarie Protopsaltul, să fie numărat între sfinții Bisericii și să fie pomenit cu cântări de laudă în ziua lui de prăznuire, la 31 august în fiecare an, urmând ca acesta să fie înscris în Sinaxar, în cărțile de cult, precum și în calendarul Bisericii Ortodoxe Române”, se arată în hotărârea sinodală.

„De asemenea, rânduim să se tipărească slujba și viața Sfântul Cuvios Macarie Protopsaltul, să i se zugrăvească icoana, care să fie primită cu toată evlavia de dreptcredincioșii creștini, iar chipul său să fie zugrăvit la loc potrivit, alături de ceilalți sfinți cuvioși de neam român, în bisericile care se vor ridica din temelie sau se vor zugrăvi de acum înainte”.

Sursa: www.basilica.ro

Leave a Reply