Astăzi, 15 iunie 2024, Biserica Ortodoxă face pomenirea Fericitului Părinte Ieronim, un vrednic și fecund cărturar și teolog al veacurilor IV-V, ocrotitorul și rugătorul ceresc al Preasfințitului Părinte Ieronim, Episcopul Daciei Felix.
Pentru că viața Fericitului Ieronim este mai puțin cunoscută publicului, iată 6 aspecte reprezentative în legătură cu bio-bibliografia Fericitului Ieronim:
1. A fost discipol al Sf. Grigorie Teologul, la Constantinopol, şi al lui Didim cel Orb, la Alexandria; a fost prieten apropiat al Sf. Grigorie de Nyssa, al Sf. Epifanie de Salamina şi al Fericitului Augustin.
2. Momentul hotărâtor pentru convertirea sa la creștinism a fost vizitarea mormintelor Apostolilor şi martirilor din catacombele Romei.
3. A fost un cărturar erudit. Cunoștea bine limba latină, limba greacă, limba ebraică, studiase retorica, filosofia, gramatica, literatura și filologia.
4. În calitate de secretar al papei Damasus, primește responsabilitatea revizuirii textului Sfintei Scripturi tradus în limba latină (versiunea Vulgata). Cu acest prilej, va face el o a doua traducere a Bibliei în limba latină.
5. Deși a desfășurat o activitate intensă la Roma (studii, secretarul papei Damasus ș.a.), ultima parte a vieții și-a petrecut-o în Orient, la Betleem, de unde și numele de Betleemitul. Aici, la Betleem, a întemeiat două mănăstiri, cunoscute și pentru faptul că adăposteau una dintre cele mai bogate biblioteci ale vremii.
6. A luat parte la cel de-al II-lea Sinod Ecumenic (Constantinopol, 381).
Pomenirea Fericitului cărturar și teolog Ieronim ne oferă plăcutul prilej de a-i adresa Preasfințitului Părinte Ieronim, Episcopul Daciei Felix, alese gânduri de respect și apreciere, dar și sincere doriri de sănătate, activitate rodnică și putere pentru a păstori pe mai departe turma credincioșilor care i-a fost încredințată.
Întru mulți ani, Preasfinția Voastră!
Rugați-vă și pentru noi, păcătoșii.