Liturghie arhierească în vechea cetate a Durostorumului

În Duminica a treia după Rusalii, a Sfinților Părinți de la Sinodul al IV-lea Ecumenic, Preasfințitul Părinte Ieronim, Episcopul Daciei Felix, a răspuns invitației adresate de către Înaltpreasfințitul Părinte Iacob, Mitropolitul Durostorumului, și a făcut parte din soborul de arhierei care au slujit Sfânta Liturghie în Catedrala Mitropolitană din Silistra, Bulgaria. Din soborul slujitorilor, care a numărat nu mai puțin de 11 ierarhi bulgari, români și greci, au făcut parte și Înaltpreasfințitul Părinte Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, și Preasfințitul Părinte Visarion, Episcopul Tulcii.

Potrivit rânduielii stabilite de Biserica Ortodoxă Bulgară, în Duminica a treia după Rusalii sunt cinstiți și Sfinții Mucenici de la Durostorum care au pătimit pentru Hristos în primele veacuri creștine. Această tradiție a debutat în anul 2016, când, la data de 10 iulie, la sfârșitul Sfintei Liturghii, vrednicul de pomenire, Preafericitul Părinte Neofit, Patriarhul Bulgariei, a proclamat în chip solemn ca Duminica a treia după Rusalii să fie rânduită pentru cinstirea soborului Sfinților Mucenici de la Durostorum.

Potrivit mărturiilor păstrate, la sfârșitul veacului al III-lea, în cursul unui război purtat de Imperiul Roman împotriva perșilor, împărații Dioclețian (284-305) și Galeriu (293-311) au hotărât să îndepărteze pe toți soldații creştini din armata romană, pe motiv că aceștia ar fi vinovați de slăbirea și căderea imperiului. În acest context au primit moartea martirică și mai mulți soldați creștin din legiunea aflată în Durostorum (Silistra de astăzi). Potrivit Sinaxarului Bisericii Constantinopolitane, acum au primit cununa muceniciei, prin tăierea capetelor, și frații Pasicrat (22 ani) și Valentin (30 ani), soldatul veteran Iuliu, ostașul Isihie, soldații Marcian și Nicandru. Acești sfinți mucenici sunt cinstiți și în Calendarul Bisericii Ortodoxe Române.

Leave a Reply