Ierarhii Sinodului mitropolitan al Mitropoliei Munteniei și Dobrogei s‑au întrunit joi, 24 octombrie 2024, în ședință de lucru în Sala Sinodală din Reședința Patriarhală. În cadrul ședinței au fost analizate texte liturgice propuse pentru slujbele mai multor sfinți, precum și aspecte de ordin administrativ.
După rostirea rugăciunii și a apelului nominal, constatându‑se îndeplinirea condițiilor statutare privind desfășurarea ședinței, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a declarat deschise lucrările Sinodului mitropolitan.
Ordinea de zi a ședinței de lucru a cuprins aprobarea textelor slujbelor a trei sfinți români recent canonizați: Sfântul Cuvios Arsenie de la Prislop, Sfântul Preot Mucenic Constantin Sârbu și Sfântul Preot Mărturisitor Ilie Lăcătușu.
Totodată, a fost propusă și aprobarea unor liturgice, sinaxarul, troparul și condacul, în cinstea Sfântului Mucenic Lup din Tesalonic, în vederea înscrierii lui în calendarul ortodox, cu zi de pomenire 27 octombrie. „Este pomenit în data de 23 august Sfântul Mucenic Lup din Novae. Acela este altul decât Sfântul Mucenic Lup din Tesalonic și aceasta rezultă din sinaxarele Sfântului Dimitrie de la Tesalonic. Sfântul Mucenic Lup din Tesalonic a fost un ucenic daco‑roman al Sfântului Mare Mucenic Dimitrie. A fost cel mai apropiat ucenic al sfântului, întrucât înainte de moarte i‑a dat toate averile ca să le împartă săracilor. Sfântul Mucenic Lup, după ce a fost ucis cu sulița Sfântul Dimitrie, a înmuiat o parte din haina lui în sânge și cu ea a vindecat mai târziu o mulțime de bolnavi și L‑a mărturisit pe Hristos. În cele din urmă, din porunca împăratului a fost și el arestat și martirizat. Avem această frumoasă propunere ca Sfântul Mucenic Lup din Tesalonic să fie trecut în calendarul ortodox în data de 27 octombrie”, a precizat Preafericitul Părinte Patriarh Daniel.
În continuare, au fost discutate mai multe aspecte de ordin administrativ și au fost dezbătute subiecte diferite ce privesc viața Bisericii.
Mitropolia Munteniei și Dobrogei are în componență zece eparhii: Arhiepiscopia Bucureștilor, Arhiepiscopia Tomisului, Arhiepiscopia Târgoviștei, Arhiepiscopia Argeșului și Muscelului, Arhiepiscopia Buzăului și Vrancei, Arhiepiscopia Dunării de Jos, Episcopia Sloboziei și Călărașilor, Episcopia Alexandriei și Teleormanului, Episcopia Giurgiului și Episcopia Tulcii. La acest sinod participă și ierarhii Episcopiei Ortodoxe Române din Ungaria și Episcopiei Daciei Felix.